BON vrij positief over voorstel Dijkgraaf over positie Nederlands op universiteit

Beter Onderwijs Nederlands maakt zich nog steeds en terecht druk over de bezopen verengelsing van het hoger en vooral het wetenschappelijk onderwijs in Nederland. Minister van onderwijs Dijkgraaf, inmiddels demissionair, heeft op zich genomen die taalkwestie te regelen. In een eerste reactie op Dijkgraafs voorstel is BON vrij positief. Jammer dat de vernederlandsing kennelijk alleen over de eerste (gezel)fase van de studie gaat. Hoe zit dat met de meesterfase? BON is huiverig voor de uitzonderingen die de minister noemt. In de huidige wetgeving wordt Nederlands de voertaal in het hoger en wetenschappelijk onderwijs genoemd, maar dat heeft de universiteiten en in mindere mate hogescholen er niet van weerhouden grote delen van die instellingen te verengelsen

BON zou het beter vinden geen uitzonderingen toe te staan op de regel dat ten minste tweederde van elke gezelopleiding in het Nederlands moet zijn. “Opleidingen die per se voor een groter deel Engelstalig willen zijn, zouden kunnen afzien van overheidsbekostiging, waardoor alle studenten het (veel hogere) instellingscollegegeld betalen en de belastingbetaler niet opdraait voor grootschalige volledig Engelstalige bacheloropleidingen”, schrijft BON. “Er moet dan ook een Nederlandstalige equivalent komen van die opleidingen die wél bekostigd wordt.”
BON wil de instellingen financieel tegemoetkomen voor het verlies aan inkomsten van buitenlandse studenten, maar wel zo dat de belastingbetaler er geen extra geld aan kwijtraakt. Dan hoeven voormalig Engelstalige opleidingen ook geen docenten te ontslaan maar kunnen die zich, indien nodig, het Nederlands goed eigen maken. Vermindering van studentenaantallen zou ook het onderwijs ten goede kunnen komen door schaalverkleining denkt BON.

Reageren

Je kunt zelf op het wetsvoorstel reageren via de internetconsultatie. BON en nederlands-natuurlijk.nl vragen je dat ook te doen. Lees wel het voorstel goed en ga bij uw commentaar zo precies en gedetailleerd mogelijk in op de tekst van het wetsvoorstel en de toelichting, raadt BON je aan. “Zo is de kans het grootst dat minister Dijkgraaf iets aan uw commentaar heeft en het voorstel kan verbeteren.” Of de kwestie controversieel verklaard is n-n.nl niet bekend.

Bron: BON

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.