“Engels moet tweede officiële taal in Duitsland worden”

Johannes Vogel Bondsdag FDP

Johannes Vogel: …Engels officiële taal in Duitsland… (afb: WikiMedia Commons)

Johannes Vogel van de liberale partij in Duitsland (FDP) vindt dat Engels de tweede officiële taal in het Duitse bestuur moet worden. De FDP maakt deel uit van de verkeerslichtcoalitie van Olaf Scholz (SPD). Hij zei dat bij de presentatie van de Kanskaart (Chancenkarte), die het schreeuwend tekort aan arbeidskrachten zou moeten oplossen. Dat plan presenteerde hij overigens al (eind)  vorig jaar.
“Opgeleide arbeidskrachten van buiten (de EU; as) zouden met een ‘groene kaart’, die op punten is gebaseerd, in Duitsland moeten kunnen solliciteren, zelfs als ze geen vloeiend Duits spreken”, zegt het liberale Bondsdaglid. Vogel is lid van de parlementaire commissie voor werk en sociale zaken. “De instellingen waar ze zich hier moeten aanmelden zouden formulieren in het Engels moeten hebben en medewerkers die vloeiend Engels spreken.”
In 2022 waren er in Duitsland gemiddeld 844 000 vacatures, vooral in de farmaceutische sector, bij technische beroepen en in de informatietechnologie. Vorig maand lag dat aantal op ruim 760 000, volgens overheidsgegevens. Andrea Nahles, hoofd van het Duitse werkgelegenheidsinstituut, schatte dat Duitsland jaarlijks 400 000 mensen van buiten nodig zal hebben om dat gat te vullen.

Vogel wil daar een handje bij helpen door taalbarrières weg te nemen. Dat zou natuurlijk kunnen gebeuren door die mensen een stoomcursus Duits en inburgering aan te bieden, maar dat voldoet kennelijk niet in de ogen van de liberaal. Eerder maakten twee liberalen (van de VVD en van D66) zich in Nederland sterk voor het vertweetaligen van het basisonderwijs in Amsterdam. Ze kregen daar in 2015 de Sofprijs van de stichting Nederlands voor.
Uiteraard zijn de ondernemers, Vogels achterban, goed te spreken over het plannetje. “Engels is een wereldtaal en dat moet voor iedereen voldoende zijn om grote dingen in Duitse bedrijven te doen”, zei Peter Adrian, voorzitter van de Duitse kamers van koophandel en bedrijven.

Anders dan in Nederland gaat Duitsland niet meteen plat liggen voor het Engels. De Duitse bond van ambtenaren (DBB) stelt dat de officiële taal Duits is. Een tweede taal extra zou een bureaucratisch monster scheppen, zei een DBB-vertegenwoordiger. Ook uit CDU-kringen (christendemocratie) klinkt kritiek op Vogels voorstel.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.