Op weg naar een Engelstalige natie (?)

Neerlandicus Peter Nieuwenhuijsen heeft in de Leeuwarder Courant van 28 juni 2022 een reactie geschreven op een artikel dat op 25 juni in die krant heeft gestaan over de drempel die Engels in het  hoger onderwijs in Nederland vormt voor aspirant-studenten.
Van Nieuwenhuijsen ziet de ontwikkeling een stap in de richting van een Engelstalige natie. “Laat mij eerst even uitleggen waarom ik denk dat Nederland de weg is ingeslagen naar een Engelssprekend land. Dat is niet omdat veel mensen onnodig Engelse woorden gebruiken, niet omdat de internationale bedrijven hun dagelijks werk in het Engels doen, en zelfs niet omdat de universities en universities of applied sciences (hbo-instellingen) hun klanten binnenhalen door zich als Engelstalig voor te doen.” Hij ziet een gretigheid in brede lagen van de bevolking om te geuren met hun kennis van het Engels. Het aantal jongeren dat de stap naar het hoger onderwijs dat die stap niet wil (durft te) maken vanwege de taalbarrière zou aanzienlijk zijn. “Die leerlingen zouden eisen kunnen stellen ik en zou die volkomen billijk noemen.”

Protest

“Ik kan niet genoeg herhalen dat de Nederlandse taal het grootste erfgoed is dat we, samen met Vlaanderen, bezitten en dat er voor dit erfgoed in de komende honderd jaar een enorme schade dreigt. Maar wellicht zal het de politiek meer aanspreken als jongeren die in hun belang worden geschaad, hier luid protest tegen aantekenen.”

Bron: Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.