KU Leuven wil af van taalregels

Studentenstaking Leuven januari 1968

In de jaren ’60 ging het er hart aan toe. Uiteindelijk splitste de universiteit in een Nederlandstalig en een Franstalig deel in Louvain-la-Neuve (afb: WikiMedia Commons)

Ooit is de Katholieke Universiteit in Leuven alleen onderwijs in het Nederlands gaan aanbieden nadat studenten en hoogleraren in de jaren 60 genoeg had de Franstalige tak de deur hadden gewezen (dat werd Louvain La Neuve). Nu wil rector magnificus Luc Sels dat de taalregels die verordenen dat in Leuven het Nederlands de voertaal is worden versoepelt. Hij vindt dat die regels de ambities van die instelling in de weg staan. Hij mikt op een verdubbeling van het aantal anderstalige (lees: Engelse) opleidingen in 2040.
Ook Sels kwam met het verhaal dat Nederlandse universiteiten vaak als (drog)argument aanvoeren om hun instellingen te verengelsen: een universiteit hoort internationaal te zijn, dus doen we alles in het Engels.
Sels kwam met die ontboezeming bij de opening van het academische jaar. Volgens hem zou het nu erg moeilijk zijn om internationale talenten aan te trekken.  Onlangs kwam BON nog met een wederlegging van de argumenten van internationaliseringsvoorstanders.
Sels vindt ook dat de ruimte voor anderstalige eerstegraads-opleidingen (gezel) moet worden vergroot van 9% nu naar 18% in 2040. Hij wil wel dat elke gezelopleiding ook in het Nederlands moet worden gegeven.

Weinig animo

De Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) voelt weinig voor versoepeling van de taalregels. “Uiteraard opereren we in een internationale omgeving, maar we moeten een evenwicht behouden. Democratisering van onderwijs blijft belangrijk en daar hoort voldoende toegang tot Nederlandstalig onderwijs bij.”, zegt hij tegen De Standaard. Toch denkt Sels dat er wel zaken met hem te doen is.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.