Weg met het Engels! Leven het Nederlands!

Agaist English; Pleidooi voor het NederlandsVorige week, en nu word ik heel persoonlijk, liep/fietste ik met mijn oudste broer door Nederland. Hij woont al vele jaren in Engeland en kende mijn betrokkenheid met het Nederlands. Hij vond dat ik wat moest doen aan al dat totaal onnodige Engels op bedrijfsgebouwen en winkels, maar ook op verkeersborden. Wat is in godsnaam een speed pedelec?, vroeg hij me (die mochten, stond onder een verkeersbord, nameljk op het fietspad).
Ik zei ‘m dat ik geen relatie meer had met de stichting Nederlands en dat die stichting zelfs was opgeheven na het overlijden van de voorzitter. Het interesseert mensen geen moer, zei ik wat moedeloos. Hij vond dat ik die stichting maar weer nieuw leven in moest blazen, maar ik arme taalijveraar noemde dat paarlen voor de zijn en een gevecht tegen de bierkaai.
Gister plofte er een, niet verwacht, boek in mijn brievenbus: Against English; Pleidooi voor het Nederlands. “Dit boek is uit verzet geboren”, schrijven Lotte Jensen, Niek Pas, Daniël Rovers en Koen van Gulik in de inleiding. Ze eindigen met: Weg met het Engels! Leve het Nederlands!

Ik moet het nog lezen, maar het boek, uitgave van wereldbibliotheek.nl en overal te koop, stemt me nu al vrolijk met bijdragen van, onder veel meer, Japke-D Bouma, bekend van haar Volkskrantbijdragen over de leutertaal bij bedrijven en organisaties, en Ad Verbrugge van Beter Onderwijs Nederland. Het idee van het boekje is het op gang brengen van een debat over de taalverdringing die het Nederlandse taalgebied plaatsvindt, met grote geestdrift ondersteund door onze eigen overheid en de meerderheid van de volksvertegenwoordiging.

Onderwijs

Onlangs werd bekend dat het slecht gesteld is met het Nederlandse onderwijs. We moeten, was het verhaal van de Onderwijsinspectie die dit kennelijk jaren niet aan de orde heeft weten te stellen, weer de nadruk leggen op de basisvaardigheden (dan hebben we het over het basisonderwijs).
Nergens werd de domme wetswijziging aangehaald dat basisschoolleerlingen ook deels in het Engels mogen worden onderwezen, terwijl veel kinderen al met een grote taalachterstand op school terechtkomen. Een senator van de SP vroeg zich destijds, toen ook de Eerste Kamer dat goedkeurde, dan ook af welk probleem het toelaten van het Engels als lestaal op de basisschool oploste. Ze kreeg geen antwoord.

Nu maar hopen dat die discussie nu eindelijk eens serieus gevoerd gaat worden. Het wordt tijd om sN weer van de plank te halen…

(Toevoeging: Ik werd er attent op gemaakt dat het boekje al weer een paar jaar oud is. Dat klopt. Ik heb het gemist. En dat debat? Ook?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.