Wordt het Nederlands weer de voertaal aan de universiteiten?

Taalclausule wet hoger en wetenschappelijk onderwijs

Universiteiten gebruikten de uitzonderingen om die regel te maken. (afb: taalclausule WHW)

Al jaren lappen de de universiteiten in Nederland de wet aan hun laars die stelt dat het Nederlands de voertaal is aan de Nederlandse universiteiten en op de hogescholen. De, voormalige, stichting Nederlands heeft tevergeefs geprobeerd die kwestie bij Kamerleden en overheid aan de orde te stellen, maar die laatste beweerde, bij monde van diverse, opeenvolgende ministers en staatssecretarissen, dat de universiteiten niets fout deden.
Beter Onderwijs Nederlands heeft die kwestie uiteindelijk bij de rechter aangekaart en, deels, gelijk gekregen. Nu de universeiten worden overlopen door studenten van buiten Nederland, inmiddels 40% van het totaal, zitten de universiteitbestuurders met de handen in het haar (voor zover ze dat nog hebben) en wordt er gesproken over het inperken van de instroom uit het buitenland. Andere tijden lijken aangebroken (YouTube-filmpje) nu de (waan)ideeën van universiteitsbestuurders en politiek verantwoordelijken over de ‘internationalisering’ (lees verengelsing) kantelen. Een kans voor de glorieuze terugkeer van het Nederlands.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.