Nederlands wellicht verplicht in Franstalig België

Belgische staatsvlagDe regering van Wallonië neemt binnenkort een besluit of leerlingen verplicht Nederlands (of Duits, de derde landstaal) moeten volgen. Momenteel kiest een minderheid van de leerlingen in het voortgezet onderwijs voor Nederlandse les en dat aantal daalt al jaren.
Onder jongeren in Wallonië is Engels veel populairder. Die taal zou meer baankansen bieden dan het Nederlands. Toch zijn er ook veel banen waarbij verwacht wordt dat werknemers zowel Frans als Nederlands beheersen. Bovendien zouden veel Franstaligen Nederlands een lelijke taal vinden, maar of dat echt zo is of een broodje aap is mij niet duidelijk.
Vooral de groene partij Ecolo is voorstander van verplichte lessen Nederlands. Die is van mening dat het leren van Nederlands bijdraagt samenhang van België, omdat je daardoor meteen ook kennismaakt met de grootste cultuur van het land: de Vlaamse. Mede door de federalisering is het land een steeds losser geheel geworden met deelregeringen voor Vlaanderen, Brussel, Wallonië en Duits België (de oostkantons).

(Bron: De Morgen via Onze Taal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.