Dikke Van Dale verengelst ook

Van Dale Engels

Op de webstek van Van Dale struikel je meteen al over volstrekt onnodig Engels (afb: www.vandale.nl)

Het is buiten kijf dat het Nederlands tegenwoordig driftig leent uit het Angelsaskische taalgebied. Dat is te merken in de nieuwe uitgave van het gezaghebbendste woordenboek van de Nederlandse taal. De nieuwe Dikke Van Dale krijgt er dit jaar bijna duizend woorden uit het Engels bij, naast woorden uit onder meer het Japans, Deens, Arabisch en Portugees. Zo is het volslagen overbodige ‘influencer’ in de nieuwe Van Dale opgenomen. De zestiende editie van het woordenboek verschijnt op 22 maart.
De Van Dale wordt vaak een groot gezag toegekend zelfs tot in de rechtzaal. Toen ik aan de openbare bibliotheek vroeg waarom ze het hadden over e-books en niet over e-boeken of digiboeken gaf een medewerkster me het ‘verhelderende’ antwoord dat die term in Van Dale stond. Een aantal jaren geleden las ik een vraaggesprek met een oud-hoofdredacteur van Van Dale (ben vergeten wie dat was). Die stelde toen dat Van Dale wel eens wat zuiniger had mogen zijn bij het opnemen van niet-Nederlandse woorden, maar dat gebeurt vaak bij zondes (het berouw komt later als je niet meer in staat bent om die goed te maken).

In de nieuwe editie worden 979 nieuwe Engelse trefwoorden opgenomen. Dat is ongeveer 10% van het totale aantal nieuw toegevoegde woorden. Engelse nieuwkomers zijn woorden als airfryer, big tech, bodyshaming, covid, fintech, influencer en streetfood. Naast het Engels worden er in de zestiende editie nieuwe woorden opgenomen uit het Berbers, Chinees, Deens, Duits, Frans, Italiaans, Japans, Marokkaans Arabisch, Mexicaans Spaans, Portugees, Spaans en Turks.

Voorts zijn er 10 000 nieuwe vaste verbindingen, spreekwoorden en voorbeelden. Van Dale voegt er bij deze editie ook 150 korte taalverhalen bij die hun licht laten schijnen over 150 jaar Nederlands. Ook is er bij beroepsnamen naast een m- en een v-vorm een x-vorm (geslachtsneutraal??). De nieuwe Van Dale komt in boekvorm en niet als cd/dvd, maar je krijgt toegang tot de webversie. Als je er snel bij bent kost ie 179 euro. Later besteld gaat de Van Dale 209 euro kosten. Lees ook de reactie van Japke-d. Bouma in NRC/Handelsblad. Hij, die vermaledijde Van Dale, kwam net binnen, overigens.

Bron: de Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.