Kunnen vergeten woorden een tweede leven krijgen?

Willem die Madoc maakteAf en toe kom op het wereldwijde web iets tegen waar je blij van wordt (ik althans). Zo kwam ik min of meer per ongeluk bij taaldacht.nl terecht, waarop ik allerlei mooie lijstjes vond zoals een lijst van vergeten (verloren gegane woorden). Heerlijk. Hoe mooi zou het zijn als deze prachtige woordenschat weer in gebruik werd genomen om, bijvoorbeeld, allerlei onnodig Engels nog onnodiger te maken.Ik heb me ooit laten wijsmaken dat de IJslanders zo hun taal onderhouden (en als het niet waar is, is het mooi gevonden, niet?). Overigens zou je toch denken dat een kleine 25 miljoen gebruikers van het Nederlands (vergelijk dat eens met de 300 000 IJslanders) toch in staat moeten zijn om  hun taal te onderhouden…

Bij zo’n lijst met vergeten woorden vraag je je af waardoor woorden in onbruik raken. Dat komt soms doordat die niet meer nodig zijn om dat de begrippen waarvoor ze staan in een maatschappij niet meer voorkomen, maar veel vaker (denk ik) verdwijnt een woord terwijl er voor het begrip waar het woord voor staat nog wel degelijk emplooi is.
Ik las in de VPRO-gids net een vraaggesprek met Nico Dros ( schrijver van Willem die Madoc maakte). Die zei daarin dat hij graag woorden als trachten gebruikte, die als ouderwets beschouwd worden. Met enige schaamte moet ik bekennen dat dat woord ook zelden (zeg maar niet) in mijn actieve woordenschat figureert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *