De snelle teloorgang van het woord van het jaar

Graaiflatie is volgens Onze Taal (OT) het woord van 2023 geworden. De OT-stemmers konden kiezen uit tien woorden: AI; barbiecore; bestaanszekerheid; crompouce; fatbike; graaiflatie; hittefit; TikTok-rijen; traktatiecultuur en x’en.¬† Goede kans dat dat woord daarmee ook vrijwel meteen weer in de vergetelheid verdwijnt zoals, prikspijt (Van Dale Nederland, 2021), plofklas (Onze Taal, 2017) of appongeluk (Van Dale Nederland, 2017).

Er overleven wel wat van die woorden van het jaar zoals de VOC-mentaliteit van Balkenende (2006, Van Dale) , maar de meeste woorden van het jaar verdwijnen ook met het jaar van uitverkiezing. Wie swaffelt er nog en wat is een laadpaalklever?
Met het eind van het jaar duiken er weer talloze lijstjes op. Je kunt je natuurlijk afvragen wat de zin van die lijstjes is, maar ook, inmiddels, wijlen stichting Nederlands maakte gebruik van lijstjes (taalsof en -lof van het jaar) om aandacht voor haar boodschap te verspreiden (wat maar heel beperkt gelukt is).

Het zal wel zijn dat mensen dol zijn op lijstjes. Elke competitie bestaat uit lijstjes, in de sport maar ook in literatuur, in aankopen, afslankmethodes en verzin zo maar door. Huisvrouwen van het jaar worden niet meer verkozen, maar ballen, sterren of stippen worden nog voluit verleend. Bedrijven hengelen naar complimenten en ranglijstjes. Ach ja, zolang we ons druk kunnen maken om/met lijstjes….

Bron: Onze Taal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.