BON vraagt Dijkgraaf taalclausule WHW te handhaven

De vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) heeft vandaag open brieven verstuurd aan, onder veel meer, onderwijsminister Dijkgraaf, met de vraag wanneer hij en deze organisaties eens gaan beginnen met het handhaven cq. naleven van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW), in het bijzonder de artikelen 7.2 en 1.3.5. 
Eerder voerde BON een rechtszaak tegen de universiteiten van Maastricht en Twente over deze kwestie, die leidde tot veel publiciteit. Onlangs verscheen in de NRC een opiniestuk van BON-bestuurslid Felix Huygen over dit onderwerp. Onder meer door het op grote schaal aanbieden van volledig Engelstalige bacheloropleidingen overtreden universiteiten namelijk al jarenlang deze wet, met veel schadelijke gevolgen, aldus BON.
BON stelt dat de overheersing van het Engels aan de Nederlandse universiteiten en in toenemende mate ook aan de hogescholen zowel nadelig zijn voor de (Nederlandstalige) studenten als voor de positie en staat van het Nederlands in Nederland. In volledig Engelstalige opleidingen kunnen docenten geen Nederlandstalige (en anderstalige) onderzoeksliteratuur voorschrijven, noch van studenten verwachten dat zij zich verdiepen in verschijnselen waarvoor kennis van het Nederlands vereist is. Dat leidt tot inhoudelijke verschraling en een grotere afstand van de universiteit tot de rest van de samenleving.
Daarnaast leidt de grote toestroom van buitenlandse studenten tot grote organisatorische problemen bij de onderwijsinstellingen en tot een steeds nijpender tekort aan studentenkamers. BON heeft universiteiten verzocht een einde te maken aan de ongewenste en onwettige taalpraktijken, maar die lijken daarmee geen haast te maken. Het serieus nemen van de landstaal is een noodzakelijke voorwaarde voor duurzame internationalisering van het hoger onderwijs, aldus BON.

Bron: BON

BON vraagt u vriendelijk dit bericht zo veel mogelijk te verspreiden op sociale media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.